TOP3
T.S.A._MetalButtonan
Home_MetalButtonOn
Biospeologie_MetalButton
Intern_MetalButton
Cadastru_MetalButton
Speologie_MetalButton
SAG
Carstologie_MetalButton
Proiecte_MetalButton
Foto_MetalButton
Publicatii_MetalButton
Comunicari_MetalButton
Radioclub_MetalButton
Extern_MetalButton
csb

     Prescurtarea TSA vine de la "Tehnica Speologiei Alpine" si este o serie de tehnici necesare pentru parcurgerea in siguranta a cavitatilor subterane.
     Desi contine in denumire cuvantul "alpin", TSA-ul nu este alpinism. Sunt diferente notabile atat in ceea ce priveste materialele folosite cat si modul cum sunt folosite. De exemplu: desi ambele activitati folosesc corzi (funii ...), totusi acestea au caracteristici diferite, care rezulta direct din modul de deplasare pe verticala. In speologie se doreste coborarea fara a atinge (in masura posibilitatii) peretii, iar in alpinism deplasarea se face in special folosind catararea pe stanca, iar coarda este folosita numai pentru asigurare.
     Mai sunt si alte diferente care fac diferenta intre cele doua activitati. Nu imi propun aici realizarea unui manual de TSA. Dupa cum spuneam speologia este o activitate de echipa, iar deprinderile pentru practicarea ei in siguranta se obtin in cadrul cluburilor de specialitate, cu stagii de pregatire la nivel national.

Antrenament la un copac amenajat corespunzator activitatii de TSA

tsa